Maailma kulttuurihistorioitsijan silmin

Tervetuloa sivustolleni ja ajatuksiini. Kummatkin ovat vielä työn alla, joten lukijalta toivotaan lempeyttä ja suopeutta.

Tarkoitukseni on tämän sivuston puitteissa jäntevöittää työelämääni. Viimeiset vuodet olen viettänyt yliopistolla väitöstutkimuksen parissa. Tohtorikoulutus on todellisen kokonaisvaltainen koulutus, jonka kuvailu vaatii oman mietelastunsa.

Tämän hetken tavoitteeni on saada monografia valmiiksi tämän vuoden aikana ja lähettää se kiertämään tarkastuspöytiä. Tämä vaatii vielä paljon keskittymistä ja töitä, mutta olen optimistinen. Kirjoittamiseen on myös vihdoin saatava kunnollinen tuntuma, ja aion toistaiseksi käyttää tätä sivustoa myös ihan siihen tarkoitukseen. Jossain vaiheessa myöhemmin tarkoitukseni olisi luoda valmiiksi mietittyjä eheitä kokonaisuuksia lähinnä kulttuurisen mielenterveystutkimuksen, hulluustutkimuksen ja kulttuurihistoriallisen mieleen liittyvien käsitteiden tutkimuksen ympärille.

Mieltä ihmettelen niin arjessa kuin työssänikin. En ole hoitoalan ihminen, vaan historian ja kulttuurin tutkija ja lähestyn mieltä ymmärryksen näkökulmasta. Haluan ymmärtää miten eri yhteisöt käsittävät ja ovat käsittäneet mielen toiminnan. Haluan ymmärtää mistä nämä käsitykset ovat tulleet, miten niistä neuvotellaan ja miten ne ovat vaikuttaneet ihmisten elämään. Sillä nämä käsitykset todellakin vaikuttavat elämäämme. Ne vaikuttavat käsitykseemme todellisuudesta, ne vaikuttavat siihen, miten näemme itsemme ja muut, ne vaikuttavat yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Näiden käsitysten ansiosta me ylistämme joitain ja lukitsemme toiset yhteisömme ulkopuolelle. Näiden käsitysten varjossa me luomme kuvaa itsestämme, arvostamme, oikeuksistamme.

Vastaa